Kadaster: woningmarkt trekt steeds meer aan

De woningmarkt trekt steeds verder aan. Het aantal verkochte woningen is in augustus met 28,7 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. Volgens het Kadaster veranderden vorige maand 15.863 huizen en appartementen van eigenaar.

De stijging deed zich voor bij alle woningtypen en in alle provincies. Vooral tussenwoningen waren extra in trek. Geografisch gezien trok de markt het sterkste aan in Flevoland.

Verder werden er in augustus 28 procent meer hypotheken geregistreerd dan een jaar eerder. Cijfers over de hypotheekmarkt kunnen worden gezien als een indicatie voor toekomstige woningverkopen.

Ten opzichte van juli was wel sprake van een daling in het aantal verkochte woningen. Toen werden werden er 18.422 woningverkopen geregistreerd. In augustus gaan veel mensen op vakantie, waardoor er in die maand vaak wat minder wordt verhuisd.

Het Kadaster maakte vrijdag ook bekend dat er vorige maand 153 executieveilingen plaatsvonden. Dat is bijna twee keer zoveel als in dezelfde maand vorig jaar. Op deze veilingen worden huizen verkocht, waarvan de bewoner niet aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. Dit gebeurt in opdracht van de hypotheekverstrekker, meestal een bank.

Door een verschil in peilmomenten verschillen de woningmarktcijfers van de NVM met die van CBS/Kadaster. Het Kadaster registreert de transacties van een bestaande koopwoning op het moment van transport bij de notaris (eigendomsoverdracht). De NVM registreert de verkoop van een zelfde woning op het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend. In de praktijk blijkt dat de periode tussen ondertekening van de overeenkomst bij de NVM-makelaar en het transporteren van de woning bij de notaris 2,5 tot 3 maanden is.